Vliegtuigen

Er zijn in Nederland 7 Yak-52's geregistreerd waarvan er 4 regelmatig vliegen bij het Dutch Thunder Yaks Display Team. Daarnaast vliegt er een Sukhoi 29 bij het Display Team.

De Yakovlev Yak-52 werd in licentie gebouwd door verschillende fabrieken in de voormalige USSR landen. Onze Yaks zijn gebouwd bij Aerostar S.A. in Roemenië. De Yak-52 is ontworpen als een basistrainer in de Sovjet Unie. Daar vlogen ze vrijwel allemaal voor de DOSAAF, een paramilitaire organisatie in het Sovjet tijdperk waar men op jonge leeftijd kon leren vliegen. In feite was dit een voorselectie voor de Russische luchtmacht en bijna alle luchtmacht vliegers zijn hun loopbaan dan ook begonnen op de Yak-52. Het vliegtuig is ontworpen als een tweezits tandem waarbij de instructeur achter de leerling zit. De standaard kleuren bij de DOSAAF - wit met rood –zijn tijdens de verkoop aan nieuwe Westers eigenaren vaak vervangen door een uitbundig of juist ‘warbird’ kleurenschema.

Standaard is de Yak-52 voorzien van een grote krachtige Vedeneyev M-14P 9 cilinder radiaalmotor en een Russische V530T-D35 propeller. Deze propellor heeft twee grote brede bladen en wordt daarom ook wel ‘de peddel’ genoemd. De kist is geschikt voor belastingfactoren van +7 tot -5 G.

Meer over de Yak-52.